Ha te nem szólsz rá, ne csodálkozz, ha más megteszi!

2016. október 07. - rcsdaniella

Néhány ismerősöm annyira utálja a játszótéri konfliktusokat, hogy egyszerűen nem viszi oda a gyerekeit. Mi járunk erre-arra, de engem sem hagy hidegen, ha egy gyerek homokozólapáttal veri a másikat, miközben az anyukája a padon bájcseveg.dsc_0798.jpg

Mikor elkezdtük a játszóterezést, az első pár alkalommal csak csendes megfigyelők voltunk. Aztán, ahogy a gyerekeim előtt egyre inkább kinyílt a világ, aktív tagjai lettünk a helyeknek. És ez egyben azt is jelentette, hogy megnőtt a konfliktusok száma. Tudom, hogy ma sokak fejében a nevelés és a korlátozás egy és ugyanaz, pedig valójában nem. Nem gondolom, hogy korlátozom a gyerekeimet azzal, ha megmutatom nekik, hogyan tudnak jól együttműködni a társaikkal. És ezt talán pont a játszótéren lehet elkezdeni. Úgyhogy íme, néhány kérés feléd, kedves játszótéri szülőtársam, ki nem szólsz rá a kicsire, akármit tesz:

Ha a gyereked elviszi a kismotort tőlünk, vedd a fáradtságot és hozd vissza, ha már nem használja! Magától ugyanis nem tud visszagurulni és ne én rohangáljak már utána két gyerekkel, mikor ti vittétek el. Kérdés nélkül persze, de ezt már meg sem említem.

Ha tudod, hogy a gyereked előszeretettel szórja más arcába a homokot, az elfordulva telefonálás helyett inkább figyelj rá! Elhiszem, hogy örülsz, hogy a játszótéren végre szabadon engedheted, csak tudod, vagyunk még egy páran, akik erre vágyunk.

Ha tudod, hogy a gyereked agresszor, biztosan nem a legtávolabbi padon van a helyed. És légyszi, ne gyere a "tanulják meg rendezni egymás közt" baromsággal! Megnézném, akkor mit mondanál, ha a tiéd lenne a kisebb/gyengébb/csendesebb. 

Ha a gyereked sarazni akar, tegye! De ne engedd már neki, hogy a csúszdát a tetejétől az aljáig összekenje. Egyrészt, mert nem erre való, és aki csúszni szeretne, nem tud. Másrészt, mert, ahogy nektek, úgy másnak sincs kedve letakarítani.

Hidd el, nem ciki, ha a gyerek tud kérni, megköszönni. Nagy hasznát veszi majd az életben. És tudod, ezekre neked kéne megtanítanod. Már amennyiben szeretnéd, hogy tudjon például egyedül parizert venni a boltban.

Ismered azt a hordó alakú dolgot ott, kicsit messzebb? Az a kuka. Használjátok!

Végezetül: ha te nem szólsz rá a gyerekre, mikor kéne, ne háborodj fel azon, ha más megteszi helyetted!

 

   

süti beállítások módosítása