Gyógypedagógusból babacipőtervező

2017. április 14. - Noémia

Családi vállalkozásukban a kétgyermekes Palkovics Rozália a rajzoláson kívül a marketingért és a kommunikációért felel, a férj pedig a pénzügyes-informatikus. Olvassátok szeretettel a megfontolandó tanácsokat a tökéletes bébilábbeli kiválasztásához!cipo1.jpg

- Hogy jött az ötlet, hogy babacipőkkel foglalkozz?

- Amikor a kisfiunk 2010-ben, kilenc hónaposan elindult, hogy önállóan fedezze fel a világot, keresni kezdtük a számára megfelelő cipőt. Annyit tudtunk, hogy lábának egészséges fejlődéséhez minél többet kell mezítláb járnia, és ebben a korban még nem ajánlott a merev cipő viselése. Így jutottunk el a puhatalpú babacipőkig, mert ezeket a cipőket a kertben és a szobában is viselheti gyermekünk. Játszóházba, vendégségbe is remek választás, mert egy kis táskában, de akár a zsebünkben is elfér. Ekkor idehaza a választék nem volt túl színes, és azokhoz is elég borsos áron lehetett hozzájutni. Így ez a tapasztalat épp jókor jött, mert akkor már egy ideje saját vállalkozás indításán törtük a fejünket. Ezután kezdett el érlelődni bennünk az ötlet, hogy babacipőcskékkel foglalkozzunk. Felismertünk egy akkori piaci rést, ugyanakkor célunk volt, hogy a minőség megfizethető legyen, a szülőknek ne kelljen mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha jó minőségű, apró lábbelit szeretnének.

cipo4.jpg

- Tanultad vagy autodidakta módon sajátítottad el a szakmát? 

- Eredeti végzettségem tanár, gyógypedagógus. Tizenkét évig, gyermekeim születéséig gyógypedagógiai területen, elsősorban értelmileg sérült és autista emberekkel foglalkoztam. Így szakmai tapasztalatom a cipőgyártásban ugyan nincs, de rajzolni, tervezni mindig is szerettem. Munkámra mindig is a megálmodás és megújítás volt a jellemző, ezért a cipőtervezés igazán érdekes kihívás volt számomra. Férjem, aki közgazdász, a hatékony működés megtervezését, és a vállalkozás pénzügyi oldalának felépítését végezte, és végzi ma is. Illetve informatikus végzettségét is hasznosíthatja, hiszen Mohican webáruházunk kitalálásában és megalkotásában nagy szerep jutott neki. Enyém pedig a tervezés mellett a vásárlókkal való kommunikáció, a marketing és lényegében a vállalkozás minden adminisztratív feladata is. Azt hiszem, remekül kiegészítjük egymást. 

- Mennyi időt vesz igénybe egy pár cipőcske elkészítése

- A gyártást nem mi végezzük. A gyártóval az egyes új modellek kapcsán egyeztetünk, olykor közösen találjuk ki a kivitelezés módját is. A teljes folyamat általában két-három hónapot vesz igénybe. Ugyanakkor megéri ezzel foglalkozni, mivel a vásárlói visszajelzések mindig adnak egy újabb löketet a hétköznapokra. Öröm olvasni, mikor azt írják, hogy gyermekük hosszas próbálkozás után végül az általam megálmodott kiscipőjében tette meg első lépéseit, vagy hogy eddig minden cipőtől rövid időn belül igyekezett megszabadulni a baba, de ezt le sem akarja venni a lábáról. Ezekért a kedves sorokért mindig hálásak vagyunk.

- Hogyan jön az ihlet, hogy milyen motívumok, színek legyenek rajtuk?

- A tervezés nálam sose időhöz kötött. A vásárlók igényeit és visszajelzéseit folyamatosan gyűjtjük, ezek alapján állítom össze a következő kollekció terveit. Ha jön egy ötlet, azonnal papírra vetem, hogy később továbbgondolhassam, jobban kidolgozhassam. Ez a legizgalmasabb része a munkának. Néha persze elöntenek az ötletek, így bőven vannak megvalósításra váró tervek a fiókomban (nevet). A gyerekek szeretik a színes, figyelemfelkeltő holmikat, úgyhogy színekben nálunk nincs hiány! Ugyanakkor az is fontos, hogy a minta az apróságok számára is jól felismerhető, kedves legyen. Előszeretettel keresik vásárlóink az állatfigurás cipőcskéket, illetve a nagyon kislányos virágos, tündéres motívumokat, vagy a fiús, járműves felsőrészeket. Bár nem egyedi kézműves cipőket kínálunk, mégis törekszünk arra, hogy ne tucattermékek kerüljenek webáruházunk polcaira. Ezért az egyes mintákkal maximum száz pár cipőcske készül.

cipo2.jpg

- Mit tanácsolnál a kisgyermekes szülőknek: mikortól adjanak a babára cipőt, illetve mire figyeljenek oda az első cipők kiválasztásánál?

- A puhatalpú cipők lényegében már kocsicipőként viselhetőek egészen apró kortól. Később a felállás, első lépések megtételekor már valódi funkcióját is eléri. Ebben a korban a picik általában nem szeretik, ha valami van a lábukon. A zokniban viszont könnyen elcsúszhatnak, ami nem csak balesetveszélyes, de olykor a rossz élmény miatt akár hosszabb időre kedvüket is szegheti az újabb próbálkozástól. Puhatalpú cipőink hasított bőrtalppal készülnek, felsőrészük is valódi bőr. Így akár az egész napos viselet sem gond, mert a bőr jól szellőzik, felveszi a baba lábának formáját, közben pedig a kicsik hozzászoknak a cipőviseléshez. A hasított bőrtalp elég jól tapad, így nem kell attól félni, hogy egy-egy hirtelen meglódulásnál a totyogó elesik. Újabb modelljeink között van, amelyiknek talpát külön csúszásgátló részekkel láttuk el, ezért azok a nagyobb igénybevétel esetén is állják a sarat. A vékony talp a mezítláb járás érzetét nyújtja, az ujjacskák is szabadon mozoghatnak benne. Ez fontos, hiszen minél több inger kell a lábnak, hogy stimulálja a talpizmokat, azok így tudnak megerősödni. Persze a lakáson belül a sima felületek ezt nem biztosítják, ott inkább a kényelmessége miatt ajánljuk. Viszont a szabadban, a fűben bátran viselhetik a gyermekek, mert bár érzik a kisebb földdarabokat, apróbb kavicsokat, ágacskákat, a talaj egyenetlenségét, mégsem szúrja meg lábukat könnyen egy élesebb kő vagy tüske. Vannak anyukák, akik a homokozóba sem szeretik mezítláb engedni csemetéjüket, nekik is jó szívvel ajánlom, hiszen ezek könnyen kifordíthatóak, a homok jól eltávolítható belőlük. Egy nedves ruhával áttörölve újra tiszták lesznek. Amikor a kisgyermek már stabilan jár, akkor mindenképp érdemes olyan lábbelit adni a lábra, ami fogja a gyermek bokáját, könnyű, a talpa rugalmas és nem nehezedik súlyként a gyermek lábára. Méretválasztásnál mindig picit nagyobb legyen a kiszemelt cipő, általános szabály, hogy a sarok résznél jó, ha befér a mutatóujjunk. Puhatalpú cipők esetében is azt mondjuk, jó, ha picit nagyobb, mint a baba lábacskája, de az ne legyen nagyobb öt-hét milliméternél. Gyakran ortopédus javaslatára talpbetétet vagy szupinált cipőt kell viselnie a gyermeknek (ez általában 2 éves kor felett jellemző, a legtöbb gyereket ekkor viszik ortopédiai rendelésre). Ebben az esetben a puhatalpú lábbelik csak a szabadban ajánlottak a mezítláb járáshoz, illetve például játszóházba, ahol egyébként zokniban szaladgálnak a lurkók.

süti beállítások módosítása