Nem érdemes várni, hogy „majd kinövi”!

Nyéky Zsófi dévényes gyógytornásszal beszélgettünk

2016. október 26. - rcsdaniella

Hallottatok már a Dévény módszerről? Ez egy speciális gyógytorna, amellyel ma már számos csecsemőkori rendellenesség gyógyítható. Születése után a kislányomnak merevek voltak az izmai, így kerültünk kapcsolatba Nyéky Zsófi dévényes gyógytornásszal. Neki köszönhetően Lencsi ma ügyes, sportos kiscsaj, tele energiával. Szeretném, ha ti is megismernétek Zsófit és a módszert, amelynek olyan sokat köszönhetnek babák és mamák.20161024_070700842_ios.jpg

- Megszületik a gyermekünk. Milyen esetekben érdemes őt megmutatnunk gyógytornásznak?

- Ha már a terhesség alatt vagy a szülés közben kiderül valamilyen fejlődési rendellenesség, nyilvánvaló probléma, feltétlenül vigyük el egy dévényes gyógytornászhoz. Ha koraszülés vagy elhúzódó szülés volt, ha hosszú volt a kitolási szakasz, vagy közben leesett a baba szívhangja, ha hirtelen császármetszésre került sor, alacsony az Apgar érték – és ezek ellenére úgy engedik haza a kórházból az anyukát, hogy minden rendben van, akkor is javasolnám, hogy vigyék el a babát minél hamarabb egy vizsgálatra. Ezzel ártani nem lehet, viszont a korai kezelés alapfeltétele a későbbi sikeres gyógyulásnak. Edelmann, Nobel-díjas agykutató szerint az agynak öt hónapos korig van olyan tartalékállománya, amely fiziológiásan leépül, ha nincs igénybe véve. A Dévény-féle speciális manuáltechnikával ez a tartalékállomány aktivizálható direkt módon. Az itt lévő sejtek a kezelés hatására képesek átvenni a sérült részek szerepét.

- Ha a terhesség, szülés alatt minden rendben volt, mire jó otthon figyelnünk?

- A baba fejlődése során úgynevezett rizikójelek utalhatnak arra, hogy később problémák lehetnek a testi illetve szellemi fejlődésben. Ezeket gyerekorvos és védőnő is észreveheti. Ettől függetlenül azt javaslom a szülőknek: még ha úgy is tűnik, hogy nincs semmi gond, kéthónapos kora körül vigyék el a gyereküket egy dévényes vizsgálatra. Nem érdemes várni, hogy „majd kinövi”. Csak erősödhetnek a tünetek és olyan maradandó elváltozások alakulhatnak ki, amelyeket később már sokkal nehezebb vagy lehetetlen helyretenni. A szülők számára is észrevehető rizikójelek: a lassú mozgásfejlődés, puha vagy feszes izomzat, asszimmetrikus fej vagy testtartás (úgynevezett C forma), asszimmetrikus ráncok a combokon, eltérő aktivitású végtaghasználat. A szopási nehézségek, korai intenzív nyálzás, gyakori fej hátrafeszítés, vagy ha a baba képtelen megtartani a fejét ülésbe húzáskor. A lábtartási rendellenesség, vagy, ha nem szeret hason feküdni, kezeit hason oldalt emelgeti: „repülőzik”. Ha nem támaszt, vagy hátraviszi a kezeit. A deveny.hu oldalon megtalálható egy kis tájékoztató füzet, ez képekkel is segít felismerni a babák korának megfelelő rizikójeleket.img_2685.JPG

- Sok anyukától hallom, hogy a babájának kötöttek vagy épp ellenkezőleg: túl lazák az izmai. Tényleg ilyen sok gyereknek lenne szüksége manapság tornára? Régebben más volt a helyzet vagy csak kevésbé foglalkoztak a problémával?

- Ez összetett kérdés. Régebben az orvosi szaktudás, a kórházi feltételek illetve az otthonszülés feltételei, a születés utáni terápiák nem voltak olyan korszerűek, mint ma. Sokkal több gyerek és anya halt bele a szülésbe, olyan problémákkal, amelyekkel ma már simán életben tartanak csecsemőket. Vagy, ha életben is maradtak – például egy elhúzódó szülés következtében kialakuló agyvérzés miatt – testileg, szellemileg fogyatékossá váltak. Ezek a gyerekek ma nem, hogy életben maradnak, de egy időben elkezdett Dévény kezeléssel a statisztikák alapján 80-90%-ban egészségessé válnak minden szempontból. Ezenkívül, manapság az internet, a mobiltelefon, mindenféle gyors étel, ízfokozók, tartósítószerek, a teljesítmény orientált oktatás jobban terheli az idegrendszert, mint mondjuk ötven évvel ezelőtt. Ezekre a hatásokra a magzatok és újszülöttek a legérzékenyebbek, nekik még fejletlenebb az idegrendszerük vagy épp csak kialakulóban van. Ezért azok a kisebb idegrendszeri eltérések, amelyek régebben a nyugodtabb életmód mellet spontán gyógyultak, ma már gyógyításra szorulnak. Aztán van még egy dolog – amit én sosem értettem meg – amikor a szülők azt mondják: „nekem is ez volt a problémám, mégis felnőttem valahogy kezelés nélkül és elvagyok. Akkor a gyerekemnek miért legyen másképp?”

- Mi a Dévény módszer lényege? Miben más, mint a többi gyógytorna?

- Két fő részből áll. A speciális manuálterápia és az analitikus gimnasztika (nagyobb gyerekeknek, 3-4 éves kortól illetve felnőtteknek). A kisbabáknak a Dévény féle speciális manuálterápiát alkalmazzuk. Laikusok számára ez úgy néz ki, hogy a gyógytornász a babát különböző fix vagy mozgás közbeni helyzetekben masszírozza. Bár kinézetre hasonló lehet más jellegű masszázsokhoz, alapvető technikájában, módjában eltér más módszerektől. Ezért is nagyon fontos a hozzáértő dévényes gyógytornász kiválasztása. Speciális technikával kezeljük a letapadt, zsugorodott, deformált, elváltozott izmokat, inakat illetve az izmokat körbe vevő pólyákat. Így lazítjuk az esetleges feszességet, oldjuk a letapadásokat és visszaállítjuk az izmokat az eredeti normál helyzetükbe, ahol leginkább képesek az erőkifejtésre. Az izmokban, inakban található idegrendszeri végkészülékeken keresztül közvetlenül stimuláljuk az idegrendszert. Ennek hatására az beállítja a megfelelő izomtónust, segíti visszahúzni azokat a csecsemőkori reflexeket, amelyekre már az adott életkorban nincs szükség, mivel a normál mozgást akadályozzák. Az utolsó pedig a távolhatás. Ez azt jelenti, hogy a test bizonyos pontjainak kezelésével más testrészek izmainak lazulására, stimulálására hatunk.img_1612.JPG

- Te hogy kerültél kapcsolatba a Dévény tornával?

- Dévény Annát már a gyógytornász főiskolai éveim alatt megismertem. Serdülőkorom óta súlyos gerincferdülésem van, sokat gyógytornáztam és fűzőt is hordtam, de sajnos csak tovább romlott. Sok módszert kipróbáltam, többek között Panni nénihez is jártam tizenöt évig az analitikus gimnasztika órájára. Nagyon megszerettem őt, kifejezetten élveztem minden egyes óráját. Hatékonysága miatt a mai napig használom a gyakorlatait magamon és a hozzám járó serdülőkön, felnőtteken. Közben persze sokat hallottam tőle a Dévény módszer manuális technika részéről is. Nagyon érdekelt a téma, és amikor a második lányom is megszületett, elkezdtem a posztgraduális képzést. Egyből dolgozni kezdtem, ennek most már tizenhét éve. Ez életem egyik fő hivatása.

- Az örök kérdés: fáj a babának, ha tornáztatják, masszírozzák?

- Mi a gyerekeket fájdalom határon kezeljük. Ez azt jelenti, hogy ha sikerül megfelelően ráhangolódnunk a kicsire, egyből észrevesszük azokat az egészen pici rezdüléseket, amelyek kellemetlenek számára és akkor tudjuk úgy alakítani a kezelést, hogy a fájdalom minimális legyen. De ehhez a kezelőnek nagyon empatikusnak kell lennie a kisbaba felé. Az erős fájdalom azt idézi elő, hogy a kezelt területet, izmokat, illetve a test más területeit is, még inkább befeszíti a gyerek és védekező tartást vesz fel. Így pont ellenkező hatás érhető el, mint amit szeretnénk. Több tudományos vizsgálat igazolta, hogy felnőttként ugyan nem emlékszünk azokra a dolgokra, amelyek két éves korunk előtt történtek, de a tudatalattinkban őrizzük az emlékeket. A fájdalmasakat és a jólesőeket is, egészen a fogantatásunkig visszamenőleg. Minden egyes testi sejtünk emlékszik és ennek hatása lehet a későbbi életünkre. Ezért elfogadhatatlannak tartom, ha egy magát gyógyítónak nevező ember úgy kezel magatehetetlen, kiszolgáltatott gyerekeket, hogy azok egy órán keresztül üvöltenek kezelés közben vagy utána lila foltok vagy vérzések keletkeznek rajtuk.

- Mégis sok kicsi sír.

- A gyerekek a fájdalmat sírással jelzik. De a csecsemők más, számukra kellemetlen helyzeteket is sírással jeleznek. Például, ha éhesek, álmosak, fáznak, vagy éppen melegük van, vagy, ha az anyukájuk ölelésére vágynak. Arra is reagálhatnak sírással, ha az anyukájuk szorong valamitől: például, ha még nincs meg a kellő bizalom a szülők és a gyógytornász között. Ezért nekünk, kezelőknek nemcsak a gyerekekre, hanem a szülőkre is rá kell hangolódnunk és megteremtenünk egy olyan közeget, ahol nyugodt, intim légkörben tudunk együtt dolgozni.

- Milyen rendszerességgel ajánlott gyógytornára járni és mennyi ideig tarthat a kezelés?

- Általában heti egy kezelés elég szokott lenni, de súlyosabb esetben akár három alkalomra is szükség lehet. Bizonyos esetekben – például külföldön élőknek – szoktunk javasolni meghatározott időközönként ismételt intenzív terápiát. A kezelések időtartama félórától másfél óráig terjed a kezelendő terület és a baba kora, illetve a súlyosság függvényében. A gyerekeket végigkísérjük az egészséges járás kialakulásáig, de ez nem minden esetben jelent folyamatos heti szintű találkozást. Közben tarthatunk szüneteket. Ezt mindig az adott gyógytornász és szülő dönti el a gyerek állapotának és egyéb körülményeknek megfelelően.

Forduljatok bizalommal a Dévény Anna Alapítványhoz!

A Dévény módszert végző gyógytornászokról az alapítványnál kaphattok tájékoztatást. A központ elérhetősége: Dévény Anna Alapítvány 1122. Budapest, Széll Kálmán tér 16. Telefon: +36-1-355-5392 vagy +36-30-998-3252

süti beállítások módosítása