Kedves Nagyi! Kérlek, így segíts!

Jótanácsok nagyszülőknek a babázáshoz

2017. március 31. - Noémia

Unokád van? Ez a világ legszuperebb dolga! Nagyon fontos a segítséged! Ám ahhoz, hogy egészséges és konfliktusmentes kapcsolatot ápolj mind a gyerekekkel, mind a szüleikkel, kérlek, figyelj ezekre!img_7570_1.JPG

Tiszteld a szülők törvényeit!

A szülők már lefektettek egy rakás alapszabályt, amelyek a napi rutin részei. Ne kelljen arra hazaérniük miután a hőn szeretett nagyira bízták a csemetét pár órára , hogy víz helyett kakaót ivott a gyerek, játszhatott a mobiltöltő kábelével és éppen tévét bámul, amikor ezek mind tiltott dolgok voltak otthon. Ezzel felborítasz mindent, amit ők gondosan felépítettek, a gyereknek pedig szüksége van a következetességre. Még ha nem is értesz egyet minden nevelési elvvel, a kölcsönös tisztelet jegyében lásd be, hogy neked már volt lehetőséged a saját elképzeléseid szerint nevelni egy gyereket, most rajtuk a sor.

A nagyszülő feladata nem csak az, hogy feltétel nélkül imádjon!

„Bármit csinál, olyan aranyos!” Lehet, de ez ne legyen nyilvánvaló a baba számára. Néha igenis meg kell húzni a határokat, és nem szabad visszariadni a fegyelmezéstől sem. Nyilván nem arról van szó, hogy a rosszalkodó picurt kukoricán kell térdepeltetni a sarokban, miközben élesítjük a nádpálcát, de azért érezze, hogy hol a határ. Egy gyerek csak kicsi, és nem hülye, szóval pontosan tudja, hogy kivel mit engedhet meg magának. Nem lenne jó, ha palira venné a családot, mondván, a nagyinál majd bármit megtehet. Azt te sem akarhatod, hogy a kölyök azt érezze: bezzeg a gonosz anyunál semmit nem szabad.

Ne tömd a gyereket cukorral!

Természetesen remek érzés jófejnek lenni, és látni a csillogó szemeket, ahogyan előveszel egy csokiszeletet vagy egy zacskó gumicukrot. A szülei nem azért nem tömik őket ilyenekkel minden nap, mert kevésbé szeretik a gyereket, mint te, csak ők tudatosabbak. Pontosan ismerik a cukor ártalmas hatásait, és tudják, hogy rövidebb távon túlpörgés vagy ételintolerancia léphet fel, hosszabb távon pedig elhízás és komoly egészségügyi problémák. Ne ezzel vesztegesd meg az unokádat, hanem inkább taníts meg neki valamit, amit csak te tudsz, vagy legyen egy közös dalotok. Nasi nélkül is szeretni fog, hidd el.

Csak előzetes egyeztetés után vegyél játékot!

Megláttál valami cukit, és nem tudsz neki ellenállni? Akkor is hívd fel valamelyik szülőt, és kérdezd meg, hogy szüksége van-e rá. Lehet, nem szeretnének ugyanis egy századik plüssállatot vagy olyan kütyüt, ami túl hangos vagy irritáló (hiszen ők fogják hallgatni, nem te). Viszont ha elmesélik, hogy mostanában mi érdekli a babát, hol tart a készségfejlődésében, abból lehet következtetni, hogy milyen játék jönne pont kapóra. Arról is érdeklődj, hogy odaadhatod-e a kismanónak csak úgy, vagy inkább tartogasd valamelyik ünnepre. Ugyanis lehet, hogy a spontán ajándéközönökkel azt éred el, hogy nem fogja megbecsülni, ha születésnapjára vagy karácsonyra kap valamit. Ne legyen elvárás a gyermek részéről a meglepetés, ne ezektől várd a viszontszeretetét.

Csínján a tanácsokkal!

Tudom, hogy ez a cikk is egy tanácsgyűjtemény, de senki nem erőlteti rád, hogy elolvasd őket. Te is ezt tartsd szem előtt: a tanács akkor a legjobb, ha kérik és igénylik. Ha úgy ítéled meg, hogy elkél a segítség, nyugodtan elmondhatod a tapasztalataidat, és hogy mi vált be neked annak idején. Biztosan sok hasznos megfigyeléssel és szakértelemmel szolgálhatsz az újdonsült anyukának és apukának. Csak ügyelj rá, hogy ne ismételd sokszor magadat és ne legyél erőszakos, hiszen minden gyerek más, nincsenek tuti tippek. Minden hibától pedig úgysem tudod a szülőket megóvni, de nem is baj.

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása